HTML

Év gyógyszerésze

A blogban nyomon követjük a gyógyszerészek szakmai megbecsüléséért létrehozott pályázat keletkezésének körülményeit, a pályázat során felmerülő kérdéseket, sikerélményeket. Az olvasó betekintést nyerhet a szervezők munkájába, elsőként értesülhet a pályázat újdonságairól. A kampány célja a gyógyszerészek szakmai berkeken belüli elismertségének növelése, erőfeszítéseik díjazása, példamutatás.

Friss topikok

2011.03.10. 13:14 Év gyógyszerésze

Idén már tizenhatodik alkalommal rendezték meg a gyógyszerészek munkakonferenciáját

 

 

 

Március elején Gyógyszertár-működtetés 2011 címmel Siófokon rendezték meg a gyakorló gyógyszerészek munkakonferenciáját. Az eseményen mi is részt vettünk.

 

A március 4-6. között megrendezésre kerülő konferenciát a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szervezte, azzal a céllal, hogy többek között megvitassák az új Széll Kálmán terv gyógyszerellátással összefüggő kérdéseit. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a rendkívül magas államadósság kezelésében valamennyi szektorra feladat vár. Meggyőződésük volt, hogy a Semmelweis Tervben is rögzített gyógyszer és betegbiztonság, ellátás biztonság és szolgáltatás-minőség fejlesztés hatékony eszköze a humánerőforrás utánpótlásnak, ami a gazdaságfejlesztés egyik fő meghatározója. Úgy ítélték meg, hogy mivel a fekvőbeteg-gyógyintézetekben kezelt betegek ellátását a kórházak a jelenlegi finanszírozási helyzetben nem képesek maradéktalanul biztosítani, ma részben a járóbeteg-gyógyszerkassza terhére történik ezeknek a betegek gyógyszerellátása is.

A konferencia résztvevői támogatták azt a MOSZ által kezdeményezett széleskörű, a szektor szereplőit közös gondolkodásra invitáló konzultációs folyamatot, amely a gyógyszeralkalmazás racionalizálására, költséghatékonysága fokozására irányul. A gyógyszerkassza csökkentésére irányuló tervezetet, annak mértékét és ütemezését az ellátás biztonsága és kiegyensúlyozottsága jelentős mértékű veszélyeztetése nélkül viszont nem tartották megvalósíthatónak. Meggyőződésük, hogy minden forráscsökkentés közvetlen, vagy közvetett módon a betegterhek növekedésének következményét hordozza, ami jelentős mértékű egészségveszteséget fog eredményezni. Egyetértettek abban, hogy a generikus programban rejlő megtakarítási lehetőségek kiaknázása érdekében a nemzetközi gyakorlatra is figyelemmel, szorgalmazni kell a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés hazai bevezetését. Emellett nélkülözhetetlen a gazdasági terv mellé egy azzal szoros koherenciát mutató, feladattervet is tartalmazó szakmai elképzelést illeszteni, amely a korábban kitűzött és elfogadott célkitűzések fenntartása mellett, a realitások talaján határozza meg a mozgásteret.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a gyógyszerészek gondozói munkában történő részvételének köszönhetően javul a betegek életminősége, a terápia biztonságosabbá, hatékonyabbá és nem utolsó sorban költséghatékonyabbá válik.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://evgyogyszeresze.blog.hu/api/trackback/id/tr812892856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása